top of page

Cele 12 sărbători ortodoxe principale

Actualizată în: 3 mai

În credința ortodoxă, cele douăsprezece mari sărbători liturgice nu sunt doar evenimente din calendar, ci taine sacre care deschid porțile mântuirii și ne apropie de Dumnezeu. Ele ne invită să intrăm pe deplin în viața spirituală a Bisericii și să contemplăm lucrările divine din planul mântuirii. Iată o descriere a acestor solemnități sfinte:

1. Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (8 septembrie)

Această sărbătoare strălucește de bucurie, căci marchează nașterea celei care a fost predestinată să devină Maica Mântuitorului. Prin ea, promisiunea lui Dumnezeu pentru lume începe să se împlinească.

2. Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)

Această zi slăvește Crucea dătătoare de viață a lui Hristos, simbol al victoriei asupra morții și al speranței pentru credincioși. Venerăm instrumentul prin care a fost realizată răscumpărarea noastră.

3. Intrarea în Biserică a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (21 noiembrie)

Această taină celebrează oferirea Fecioarei Maria, la vârsta de trei ani, Templului lui Dumnezeu. Ea este vasul curat pregătit să primească în sânul ei pe Cuvântul întrupat.

Icône de la nativité
Nașterea Domnului

4. Nașterea Domnului (25 decembrie)

Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos este evenimentul prin excelență în care cerul se unește cu pământul. Dumnezeu, în iubirea Sa infinită, se întrupează pentru a ne mântui de moarte și de păcat.

5. Botezul Domnului (6 ianuarie)

Cunoscută și ca Teofanie, această sărbătoare celebrează botezul lui Hristos în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Ea manifestă Sfânta Treime: vocea Tatălui, Fiul întrupat și Duhul Sfânt în chip de porumbel. Este o revelare a divinității lui Hristos și un îndemn la purificare și reînnoire spirituală.

6. Întâmpinarea Domnului (2 februarie)

Cunoscută și sub numele de „Întâmpinarea Domnului”, această sărbătoare Îl manifestă pe Hristos ca Lumină a lumii. Dreptul Simeon și proorocița Ana Îl recunosc pe El ca Mesia așteptat.

7. Buna Vestire (25 martie)

Este momentul sublim în care Arhanghelul Gavriil îi aduce Fecioarei Maria vestea Întrupării. Prin „da”-ul ei, Maria devine Maica lui Dumnezeu și deschide calea pentru mântuirea noastră.

8. Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor)

Cu ramuri de măslin și cântări, credincioșii Îl întâmpină pe Împăratul împăraților care intră în Ierusalim pentru a-Și împlini jertfa mântuitoare. Această sărbătoare este plină de slavă și smerenie.

9. Înălțarea Domnului (40 de zile după Paști)

La patruzeci de zile după Înviere, Hristos se înalță la cer în slavă, șezând de-a dreapta Tatălui. El promite să trimită Duhul Sfânt pentru a sfinți și călăuzi Biserica Sa.

10. Pogorârea Sfântului Duh (50 de zile după Paști)

Această zi măreață marchează pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor, transformându-i în predicatori curajoși ai Evangheliei. Este nașterea Bisericii, luminată de focul divin.

11. Schimbarea la Față a Domnului (6 august)

Pe muntele Tabor, Iisus Își revelează slava divină lui Petru, Iacov și Ioan. Schimbarea Sa la Față prefigurează slava Învierii și împlinirea Împărăției lui Dumnezeu.

12. Adormirea Maicii Domnului (15 august)

Cu o credință profundă, comemorăm trecerea Maicii Domnului din această lume la cer. Trupul și sufletul ei preamărit aduc bucurie întregii creații.

Aceste sărbători, lumini în drumul nostru spiritual, ne învață să rămânem credincioși lui Dumnezeu și să ne abandonăm voinței Sale. Fie ca ele să fie pentru noi călăuze și surse de har negrăit în căutarea Împărăției Cerurilor.

Comments


bottom of page